O nas
Smo družinsko podjetje, katerega tradicija sega v daljno leto 1908. Z leti in pridobljenimi številnimi spoznanji ter podkrepljeni z dragocenimi izkušnjami smo se naučili, da se kulinarične želje in pričakovanja naših gostov nenehno večajo, zato smo zraven vseh dobrot, ki jih tradicionalno ponuja naša hiša, začeli pridelovati tudi domače čili omake, olja z zelišči in čiliji ter domače marmelade. Naš glavni pridelovalec in mojster je Renato Bračič, ki je leta 2008 ljubiteljsko naredil našo prvo čili omako, povpraševanje po slednjih pa je kasneje postajalo vse večje in večje. Leta 2014 smo se odločili, da bomo razširili ponudbo domačih čili omak, pa tudi drugih domačih dobrot. Ustanovili smo novo blagovno znamko in spletno trgovino MOJSTRI OKUSOV.SI, kjer si lahko zagotovite vse naše izdelke in se z lastnimi brbončicami prepričate, da so domače dobrote še vedno najboljše! Seveda so vse dobrote na voljo tudi v naši hiši. Pa še pomemben podatek: vsi naši izdelki so 100 % naravni, brez umetnih dodatkov in konzervansov!
Čili za vaše zdravje
Čili uvrščajo med naravne antibiotike in antiseptike, zaradi česar je njegovo delovanje večplastno: deluje protivnetno, pripomore k boljši prebavljivosti mastnih živil in k občutku sitosti, obenem pa je tudi učinkovit antiseptik, ki pomaga v primerih poškodb sluznice želodca ali dvanajstnika. Čili širi žile, spodbuja prekrvavitev in pripomore k zniževanju holesterola LDL. Tako kot pri hrenu tudi po zaužitju čilija hitro začutite, da vas je pogrelo, prepotilo in vam odprlo nos. Strokovnjaki pravijo, da imajo čiliji toliko zdravilnih učinkov, da bi jih morali na svoj jedilnik vključiti prav vsi. Ljudje jih zaradi njihovega pekočega okusa in značilne arome enostavno obožujejo. A prav ta hudičevo pekoča snov, imenovana kapsaicin, je zaslužna za to, da čiliji
pomagajo pri celi vrsti bolezni in obolenj. Zaradi vseh prednosti, ki jih ima čili pred ostro papriko in poprom, bi bilo najbolje poper v kuhinji čim bolj pogosto zamenjati s čilijem. Uporabljamo sveže ali posušene stroke čilija, z njim pa začinjamo razne omake, pizze, golaže, juhe, ribe, meso…
Znana jed je tudi ‘chilli con carne’. Zaradi blagodejnega delovanja na prebavo čili dodajamo tudi težje prebavljivim jedem, kot so siri, skute, paštete in jajca.
Zanimivosti
Kapsaicin je termogeničen, kar pomeni, da se pri njegovi presnovi sprošča toplota. S tem spodbuja telo, da ‘kuri’ maščobe. Povprečen svež čili vsebuje precej več vitamina C kot pomaranča, zato ne odlašajte – kar sezite po njem! S čilijevo tinkturo in esenco povečujejo pekoč okus žvečilnega gumija in tobaka ter nekaterih pijač. Obstaja okoli 36 vrst rastline čilija, sort pa več kot
10.000!
Mojstri okusov vabijo!
Kot smo različni ljudje, so različne tudi naše kulinarične želje, zato smo naredili več vrst čili omak, ki jih dopolnjujemo in spreminjamo glede na dobrote iz našega vrta in rastlinjaka. Trenutno je na voljo že šest različnih čili omak (od sladke do zelo pekoče), ki jih s srcem kuhamo za vse ljubitelje tega ‘pekočega izvira zdravja’. Spremljajte našo ponudbo, ki jo dopolnjujemo glede na domače sezonske dobrote, mi pa se bomo potrudili, da bo vedno na izbiro nekaj za vsak okus! Vabimo vas, da nas obiščete na www.mojstriokusov.si in www.gostilna-karla.si, predvsem, pa, da se v živo prepričate o napisanem. Želimo vam dober tek in obilo zdravja! Prijazno vabljeni!
You must be logged in to post a comment.